Feed on
Posts
Comments

Løb

På opfordring fra Betteskov, vil jeg nu skrive lidt om mit løb. Måske kan det vække min sovende bloggelyst.

Optakten
Efter et mislykket forsøg på at løbe tilbage i 2011, hvor jeg lagde for hårdt ud og overbelastede mine knæ, kastede jeg mig igen ud i disciplinen i september 2012. Denne gang var jeg fornuftig og fulgte IFORM’s løbeprogram “5 km på 12 uger”. Jeg nåede akkurat at gennemføre de 3 måneder (sep, okt, nov), så satte kulden og mørket for alvor ind – og bum, så gik jeg i stå.

Hele vinteren har mit løb været præget af ujævne og indimellem temmelig lange pauser, hvilket naturligt nok har sat mig adskillige skridt tilbage, så jeg ikke, når jeg endelig tager mig sammen til at komme i løbetøjet, er i stand til at yde det jeg efter planen troede jeg ville kunne på nuværende tidspunkt.

Løberarrangementer
Jeg har før deltaget i diverse løbearrangementer gennem mit arbejde, dog kun et par gange på løbehold. De fleste gange har jeg meldt mig på walk-holdet. Nu har jeg for første gang i knapt 3 år, meldt mig til et løb (IFORM’s løb den 4. maj), og havde kalkuleret (og trøstet mig) med, at marts selvfølgelig ville byde på bedre temperaturer, og jeg derfor ville have et par måneder til for alvor ville genfinde lysten og komme i form efter den lange sløve vinter.

Sådan skulle det ikke gå (jeg er skuffet over vejrgudernes formåen).

Faktisk har jeg været temmelig udfordret med både vejrtrækning og bensyre. Mest vejrtrækningen. Så snart jeg løber i moderat tempo, hvilket er nødvendigt for mig på en del af løbeturen for at løbe 5 km på under 30 min, så går det galt. Jeg føler ikke, at jeg får ilt nok og jeg bliver meget stakåndet, så det er en pinsel den sidste kilometer. Jeg forsøger virkelig at trække vejret rigtigt, men noget må jeg gøre forkert. Jeg ved ikke om kulden også kan påvirke ens vejrtrækning, men det finder jeg jo ud at, når den på et tidspunkt erstattes af varmegrader.

Nuvel, jeg er såmænd ikke vildt bekymret for løbet den 4. maj. Jeg har en enkelt gang været under 30 (29:44 – det var frygtelig hårdt) og havde ganske vist sat mig som mål, at jeg også skulle under 30 min til løbet, men i stedet for at fokusere så meget på resultatet den 4. maj, så vil jeg hellere fokusere på overhovedet at komme i gang igen “on a regular basis”. Selvfølgelig kunne det være fedt med et godt resultat til løbet, men jo mindre jeg fokuserer på det, jo mindre skuffet bliver jeg, hvis det ikke sker.

En veninde, der har løbet en del før hun desværre fik en skade, har opfordret mig til ikke at fokusere så meget på tiden generelt, når nu min vejrtrækning driller, men måske mere på, hvor langt jeg kan løbe. Og det vil jeg prøve!

Og så i øvrigt sætte min lid til, at kulden HAR en indvirkning på vejrtrækningen.

Løbeselskab
Jeg har brug for lyd i øregangen, når jeg løber. Noget til at tage fokus fra, hvor langt der er til mål. Måske kan jeg en dag undvære lyden (kunne fx godt forestille mig at lyden af havets brusen eller fuglekvidder kunne være godt), når jeg er blevet mere rutineret og det ikke er så hårdt. Indtil det (måske) sker, så er det som regel musik med en lidt hurtig rytme jeg lytter til. Så får jeg rytmen ind i kroppen og det har en positiv effekt. På iTunes har jeg købt “Running Hits 1+2″. Der er en del musik jeg ikke normalvis ville købe, men som løbemusik er den helt fin. Nogen gange kan jeg dog også finde på at lytte til podcast – bl.a Mads & Monopolet eller DR’s Radiodrama. Især er sidstnævnte yderst interessant – også til gåture 🙂

Endomondo er også min faste løbemakker. Jeg har købt Premium”-udgaven, ikke fordi jeg som sådan har brug for de ekstra features på nuværende tidspunkt, men man ved jo aldrig – og det er så min måde at bidrage til videreudviklingen på 🙂

Og kom så forår, varmegrader og sol!

 

 

2 Responses to “Løb”

 1. betteskov siger:

  Lækkert med et løbeindlæg! Din veninde er en klog kone, synes jeg 🙂 På nuværende tidspunkt betyder et minut fra eller til ingenting. Når træningsrutinen bider sig fast, vil du så let som ingenting løbe 5 km på 27-28 minutter, og indtil da er der intet at fortvivle over. Tro mig, når du først har et startnummer på maven, vil du få vinger.
  Jeg tror ikke det er dine lunger, der er problemet – det er simpelthen konditionen, for hjertet har det med at være det svageste led. Igen, noget der vil gå over med regulær træning (eller at vejret bliver bedre, for det ER hårdere at løbe i frostvejr). En god idé kunne måske være at løbe “langt”, altså 4-6 km en gang om ugen, og intervaller en anden gang. På intervaltræningen er det fint, hvis du kun når 3 km, feks, men pulsen SKAL op. Du behøver ikke stopur og fancy programmer, men spurt efter en lygtepæl eller giv den gas op af bakkerne. Du må gerne holde en pause efter hver spurt, den samlede tid er her ligegyldig, det handler bare om fart i futterne 🙂 Bare sørg for at være godt varm inden du giver den gas – det kan give skader at drøne afsted…
  Glæder mig til at læse med på løberiet – vil du inspireres af andre løbeblogs, har jeg links til en stribe, alt fra motionister til vilde ultrafolk 🙂

 2. Justwondering siger:

  Jeg er ikke i tvivl om, at løbenummeret har en effekt både mentalt og fysisk. Det har det haft de andre gang jeg har deltaget (hvor jeg er stillet helt utrænet op – med deraf følgende smertedage) 🙂

  Jeg skal helt sikkert have gang i intervaltræning – og ikke mindst bakker. Indtil nu har jeg ikke løbet i bakker overhovedet, men bare fladt. Når det lune vejr for alvor kommer, så kan jeg kombinere flere af de ting jeg kan li’: at cykle, komme ud i naturen og at løbe – ved at cykle ud til Moesgaard Strand, løbe både i sand og skov (med bakker) og – ikke mindst – nyde den smukke natur 🙂

Leave a Reply